söndag 25 juli 2010

Foul


Egyptisk bönrätt som görs på torkade bönor. Äts till frukost eller som snack, ofta i pitabröd med falafel. Ser inte så aptitligt ut, men jag älskar det. Foul är lite som en varm hoummus, men mörkare till färgen. Den kan vara vattnig och oaptitlig eller krämig och fantastiskt god. Vi brukade äta det till frukost när vi bodde i El Dokki i Kairo. Såhär gör jag foul.

Du behöver:
Ca 1/2 pkt torkade bondbönor
Saften av en citron
Hackad persilja (helst bladpersilja)
En gul lök
Två vitlöksklyftor (finhackade)
Olivolja
ca 1 tsk eller mer av spiskummin

1.Blötlägg delade torkade bondbönor i ca 12 timmar.
2. Skölj bönorna i ett durkslag och lägg i en stor kastrull. Häll över vatten så att det täcker bönorna med ca 4 cm. Tillsätt en tsk bikarbonat för att mjuka upp skalen, som annarsk kan vara lite hårda. Koka på mycket låg värme tills bönorna är så mjuka att de nästan faller samman. Skumma av om det behövs.
3. Hacka löken och fräs på låg värme i olivoljan. Tillsätt den hackade vitlöken och sedan spiskummin. Tillsätt chilifrön eller färsk chili.
4. Rör ned bönorna och lite av vätskan de kokat i tills du har en lite halvmosig pasta.
5. Tillsätt lite mer olivolja och rejält med pressad citron och en rejäl nypa flingsalt.
6. Strö över finhackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar