söndag 25 juli 2010

Lammtajine


Min godaste och bästa tajine. Den är helt sanslöst fin och ju längre man låter den koka desto godare blir den. Använd helst nackfilé från lammet. Och med en hemkokt buljong som bas blir smaken ännu bättre. Man behöver inte en tajineform för att laga denna gryta. Det fungerar bra med en kastrull eller gryta. Har du lock till den senare kan du naturligtvis baka tajinen i ugn på ca 180-200C under några timmar.


1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
½ gurkmeja
1 tsk paprika pulver
1/3 tsk kanel
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1.5 kg lammgrytbitar
2 gula lökar i skivor
2 tomater
½ dl lammbuljong (gör själv eller köp färdig)
½ tsk saffran
1 morot i stavar
färsk koriander
1 tsk salt
1 krm chilipulver
Kalamata-oliver
Inlagda citroner (ska lägga upp recept på detta snart)
Akaciahonung

Gör såhär:

Blanda kummin, gurkmeja, kanel, paprika och pressad vitlök med olivoljan. Gnid in marinaden i lammet och låt det vila i Kyleskåpet över natten eller i alla fall några timmar.

Värm oljan i en rymlig gryta (har du en tajineform och vet hur man gör, så använder du naturligtis denna) och bryn lammbitarna. Tillsätt löken och fräs på 1-2 minuter tills den är genomskinlig. Tillsätt buljongen, tomaterna (i klyftor) moroten och koriander samt saffran och en tsk salt och lite chili. Låt det hela koka upp och sänk sedan värmen till riktigt lågt och låt det småputtra i några timmar (lammet ska vara så mjukt att det faller nästan faller samman när du äter det). Tillsätt slutligen oliverna och koka ytterligare en halvtimme.Garnera med färsk koriander, tunna strimlor av inlagd citron och ringlad honung.

Om du gör couscous till, använd den riktigt finkorniga och gör såhär för att få den bra:

Lägg couscousen i en ugnsfast form. Tillsätt kokande vatten, salt och lite olivolja och låt det svälla i ca 10 minuter. Rör i smöret och fluffa upp couscousen med en gaffel tills den är helt klumpfri. Låt couscousen stå i ugn (200c) en liten stund övertäckt så att den inte blir torr men samtidigt blir rykande varm. Servera i skålar med taginen slevad över och ringla över honung på slutet och garnera med färsk koriander. Om man låter taginen stå över natten och sen värmer på den dagen efter smakar den ännu bättre!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Var köper jag färdig lammbuljong?
    Hälsningar
    Ray Bengtsson

    SvaraRadera
  2. Hej Ray. Bra fråga! Jag lagade ofta den här rätten när jag bodde i London och hade en turkisk affär nära hemmet. Där hittade jag denna buljong. Det går bra att använda vanlig oxbuljong, eller så kokar du din egen lammbuljong.

    SvaraRadera