måndag 26 juli 2010

Tarte tatin med potatis, chèvre och scharlottenlök



Smördeg är fint och frasigt. Det är så klart godast om man gör sin egen, helst på franskt smör, men det är inte alltid tid eller kassa tillåter, så då får man vidta andra åtgärder. Men, använd för guds skull inte smördeg gjort på margarin eller någon läskig palmolja.

Till två potatisbakelser behöver du:

140 g potatis (små)
4 små scharlottenlökar (100g)
40g strösocker
10g smör
2 kvistar torkad eller färsk timjan
60g getost (gärna Chèvre)
2 ark smördeg
Olivolja
Salt och svartpeppar

Gör såhär:

Smörj två stora muffinformar eller ramekins med olivolja.
Koka potatisen mjuk, ta upp ur vattnet och låt svalna.
Koka scharlottenlöken i potatisvattnet tils den är mjuk, ta upp och låt svalna.
Sätt ugnen på 200°C
Smält samtidigt sockret i en stekpanna och tillsätt smöret. Nu har du en gyllenbrun karamell.
Häll denna i bottnen på formarna och lägg ner timjanskvistar.
Dela potatisen på längden och dela scharlottenlöken så att potatis- och scharlottenlökbitarna är lika stora.
Staga upp potatis och scharlottenlök i formarna.
Lägg över skivat getost och täck med smördeg. Vik ned degen så att den hamnar inanaför formen.
Baka i 15 minuter och sänk sedan värmen till 180°C och baka ytterligare i fem minuter. Ibland krävs det längre tid. Poängen är som du förstår att smördegen ska bli fluffig och få lite fin färg. När den är så, tar du ut formarna ur ugnen och låter dem svalna en liten stund innan stjälper upp dem och serverar med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar