söndag 25 juli 2010

Mors cantuccini


Min ömma moder bakar ibland små italenska mandelskorpor smaksatta med citronskal och vanilj. De finns lite överallt och kallas ofta slarvigt för "biscotti" vilket betyder "småkaka" på italienska. Det riktiga namnet är alltså cantuccini. Det finns flera olika recept på dem, men detta är absolut det bästa enligt min mening. Och det är mammas.

100 g smör
1 1/2 dl farin
2 ägg
1 dl grovhackad mandel
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
Skal av riven citron eller apelsin
1 tsk vaniljsocker

Rör samman allt utom äggen och bakpulvret i en bunke. Använd händerna för att blanda smöret med de torra ingredienserna. När du har en pajdegsliknande konsistens tillsätter du äggen och bakpulvret och rör samman tills du har en sammanhållande deg.

Dela degen i två delar och forma till två rullar som plattas till lite och placeras på en smord plåt.

Baka i 180c i 20 minuter, tag sedan ut och dela längderna på kortsidan i små skorpor, ca 2 cm tjocka.

Lägg dessa med snittytan uppåt och baka i ytterligare 20 minuter, tills de är helt torra och har fått en fin gyllenbrun yta.

Låt skorporna svalna och förvara dem i en kakburk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar